השמנת יתר בגיל ההתבגרות

מאת צוות הורים.נט
מאת צוות הורים.נט
בעיית ההשמנה איננה רק עניין אישי. בכל רחבי העולם נרשמת עליה בתופעת ההשמנה והדבר לא נולד יש מאין. מבוגרים לא תמיד הופכים שמנים לפתע פתאום ובדרך כלל ניתן למצוא את השורשים לכך בגילאים צעירים. השמנת יתר בגיל ההתבגרות כבר אינה עניין שולי, כלל וכלל לא. להלן נראה מהו היקף הבעיה ומדוע זה קורה. כמו כן, נבין מדוע חשוב להתייחס לכך ואילו פתרונות יכולים לבוא בחשבון.
השמנת יתר בגיל ההתבגרות
תקציר

מהו היקף הבעיה

על היקף בעיית ההשמנה בקרב בני הנוער, בגיל ההתבגרות, ניתן לעמוד לפי הנתון הבא: מחקרים שבקשו להעריך את ההיקף מצאו שוב ושוב כי לפחות אחד מכל עשרה בני נוער מוגדרים כסובלים מעודף משקל. למעשה, ישנם מומחים הסבורים כי הנתון הזה, העגום למדי יש להודות, היה נכון לעשור הקודם ואילו כיום הבעיה קשה אפילו יותר. ואם זה לא מספיק, רופאים מציינים כי שניים מכל מאה בני נוער סובלים מהשמנת יתר רצינית.

מדוע זה קורה

מדוע חלה עליה בתופעה הזאת, של השמנת יתר בגיל ההתבגרות? כאמור מדובר בתופעה עולמית ויש לה כמה וכמה סיבות. סיבה ראשונה הינה כמובן תזונתית. בני נוער שמנים לא אוכלים באופן מסודר. רבים לא אוכלים ארוחת בוקר כלל ויש כאלה ש"חוטפים" עוגייה או ממתק אחר בהזדמנויות רבות.

על פי נתוני המכירות של חברות המשקאות והממתקים, ניתן לראות כי צריכת החטיפים והמותקים עלתה מאוד וקהל היעד המרכזי של המזון הלא בריא והמשמין הזה אלה הם בני הנוער שלנו. סיבה נוספת וחשובה לא פחות – מיעוט פעילות גופנית. דומה כי את מקומה של הפעילות הגופנית תפסו פעילויות יחידניות כדוגמת גלישה באינטרנט, בילוי בסלולר, משחקי מחשב ויתר בילויים שנעשים בישיבה.

מדוע חשוב להתייחס לכך – היבטים פיזיים

על ההורים ובמידה מסוימת גם על מערכת החינוך לנקוט צעדים נחרצים על מנת להפחית את היקף הבעיה. חשוב לעודד הפחתה במשקל שכן בני הנוער הסובלים מהשמנת יתר חשופים יותר למחלות. סוכרת, לחץ דם גבוה, כאבים בשלד ואפילו בעיות בגדילה.

לא פחות חשוב, ממצא מדעי מהשנים האחרונות מגלה כי הסיכוי של בני נוער שמנים להפוך למבוגרים שמנים גבוה באופן ניכר ביחס לבני נוער שמשקלם תקין. ההרגלים (הטובים או הרעים) מגיל הנעורים נוטים להמשיך הלאה. עד כמה זה משמעותי? שימו לב לנתון הבא: בין שבעה לשמונה מתוך כל עשרה בני הנוער השמנים הופכים למבוגרים שמנים.

מדוע חשוב להתייחס לכך – היבטים נפשיים

בני נוער בעלי משקל עודף לא רק חשופים ליותר מחלות. יש לכך גם היבטים נפשיים. אכילת יתר מביאה עימה תחושה של כישלון ואכזבה. לפעמים הדבר מביא להתבודדות או ניתוק חברתי. דיכאון וחרדה מלווים בני נוער עם השמנת יתר באחוזים גבוהים ולפעמים הדבר מביא גם לירידה בלימודים. יש לשים לב כי לעיתים אכילת יתר הופכת להתמכרות וזהו מעגל קסמים שמזין את עצמו.

טיפים מעשיים לשינוי

להלן, נציע כמה טיפים שיכולים לעזור. קודם כל, יש להפחית פיתויים. לא מכניסים הביתה חטיפים משמינים וממתקים. כאשר הם זמינים, קל להיכנע לנטייה לנשנש. מותר להתפנק עם ממתק או חטיף מפעם לפעם, שכן הימנעות מוחלטת מביאה להתנגדות. יש להקפיד על שלוש ארוחות מסודרות ליום.

אם זה אפשרי, אפשר אפילו חמש ארוחות קטנות, במרווחים פחות או יותר קבועים. עושים כושר באופן קבוע – נרשמים למכון כושר, חוג כדורגל, חוג של אומנויות לחימה, שחיה או כל דבר אחר שמניע את הגוף. בנוסף, בונים תפריט מסודר באמצעות דיאטנית. לא פחות חשוב – מעורבות הורית, עידוד ותמיכה בלתי פוסקים.

המאמר באדיבות אתר השמנת יתר – obesity.org.il

 

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

נגיף הסארס – מהם התסמינים? ועד כמה הוא חמור?

שתפו את המאמר
אולי יעניין אותך גם...
אמא אומרת לילדה משפטי העצמה ומעלה לו את הביטחון העצמי
כוחן של מילים: על משפטי העצמה לילדים

חשבנו וחשבנו על רשימה של משפטים עוצמתיים שניתן להשתמש בהם כדי להעצים ילדים ולהגביר את ההערכה העצמית שלהם. וניסינו להבין מה חשיבותם של הצהרות חיוביות ושפה בעיצוב הלך הרוח של הילד וכיצד זה תורם להתפתחותו הכללית.

לקריאה »
אבחון התנהגותי בבני נוער
אבחון התנהגותי בבני נוער

אבחון התנהגותי בבני נוער הינו תהליך אשר נועד לזהות, למפות ולהקל על תהליך הטיפול הנפשי או התמודדותו של הנער מול המוסדות הקשורים בחייו (כגון בית הספר).

לקריאה »
יש גבול לכל תעלול: על חשיבות הצבת גבולות לילדים - מריבות בין אחים
על חשיבות הצבת גבולות לילדים

בשלב מסוים, זה יקרה לכל הורה. הרגע שבו הוא ירגיש שהילד שלו מתחיל לעבור כל גבול. לעיתים זה קורה בסביבות "גיל שנתיים הנורא", לעיתים בגילים מאוחרים יותר ובמקרים אחרים אפילו בשנות הנעורים לחייו של הילד. חשוב לזכור שהאופן בו ההורה מתנהל במצבים מהסוג הזה עשוי להשפיע בצורה מהותית מאוד על החינוך של הילד ועל התפתחות האישיות שלו, ולכן חשוב להתנהל על פי הספר.

לקריאה »
תקציר
מטפלים,יועצים, פסיכולוגים ואנשי חינוך
זה המקום שלכם לחשיפה!
דילוג לתוכן